Welkom bij
Wedstrijdreglement Bridgeclub Hulst
Art.1 Dit reglement is van toepassing op alle competitiewedstrijden georganiseerd door Bridgeclub Hulst
Art. 2 Het lidmaatschap staat open voor personen vanaf 16 jaar.
Art. 3 Op alle competities zijn de spelregels voor wedstrijdbridge en het wedstrijdreglement, uitgegeven door de Nederlandse Bridgebond van toepassing. Dit reglement bevat aanvullende bepalingen.
Art. 4 De leiding van de competitiewedstrijden berust bij de competitieleider of bij diens afwezigheid, zijn plaatsvervanger. De competitieleiders worden jaarlijks door het bestuur aangezocht en benoemd.
Art. 5 De competitiewedstrijden kunnen bestaan uit parenwedstrijden, butlerwedstrijden en/of viertallenwedstrijden. Zij worden bij voorkeur gespeeld op de clubavonden waarop geen districtswedstrijden zijn vastgesteld volgens een jaarlijks door het bestuur vast te stellen rooster. De juiste data worden tijdig voor de aanvang van het competitiejaar bekendgemaakt.
Deelname aan de door de Bridgeclub Hulst georganiseerde wedstrijden staat open voor personen vanaf 16 jaar, tenzij het voor de jeugd georganiseerde wedstrijden betreft.
Art.6 Voor wedstrijden waarbij de Bridgeclub Hulst officieel is vertegenwoordigd, is de inschrijving vrij onder de volgende bepalingen:
Voor parenwedstrijden hebben paren die in de competitie spelen voorrang boven paren die niet aan de competitie deelnemen. Paren uit een hogere lijn hebben vervolgens voorkeur boven paren uit een lagere lijn; de eindstand van de laatstgehouden competitie is hierbij beslissend.
Art. 7 Competitie: Van augustus t/m juni van het daaropvolgende jaar wordt een parencompetitie gespeeld. Het aantal competities wordt per jaar vastgesteld.
Per competitie worden 5 zittingen gespeeld.
Art.8 Eindstand van een competitie: Voor de eindstand tellen alle zittingen mee.
Art.9 Aantal rondes per zitting: Er worden 28 spellen gespeeld in 7 ronden tijdens een competitiezitting
Art.10 Aanmelding: De deelnemende nieuwe paren moeten uiterlijk de maandag voor aanvang van de nieuwe competitie zich opgeven bij de competitieleider.
Art.11 Indeling: Bij de parencompetities worden de paren ingedeeld naar sterkte. Al naargelang het ledental van de vereniging dit noodzakelijk maakt zal worden gespeeld in lijnen, in dit reglement nader aangeduid met lijn A, B, C. enz.
Paren, waarvan beide partners voor de eerste maal aan een clubcompetitie deelnemen, worden ingedeeld in de laagste lijn tenzij, naar oordeel van de technische commissie, hun speelsterkte duidelijk hoger is.
Voor de overige paren wordt, voordat de indeling plaatsvindt eerst de promotie en degradatie toegepast.
Paren bestaande uit een spelend lid enerzijds en een nieuw lid anderzijds, worden naargelang de sterkte van het nieuwe lid minstens één lijn lager ingedeeld dan die waarin het spelend lid in de voorafgaande competitie is geëindigd.
Paren uit eenzelfde lijn, welke voor het begin van een nieuwe competitie onderling van partner wisselen komen uit in dezelfde lijn waar ze zijn geëindigd.
Paren uit verschillende lijnen, welke voor het begin van de nieuwe competitie van partner wisselen komen uit in de lijn van de laagst geplaatste. Indien tussen hen twee of meer lijnen verschil bestaat, beslist de technische commissie in welk van de tussenliggende lijnen ze ingedeeld worden.
In bijzondere gevallen kan de technische commissie, in overleg met de competitieleider, van bovengenoemde wijze van indelen afwijken.
Uitgangspunt dient zo mogelijk de speelsterkte van het nieuwe paar te zijn.
Art.12 Promotie, degradatie en clubkampioenschap: Na het einde van de competitie wordt bekendgemaakt welke paren respectievelijk promoveren en degraderen. Met de aldus verkregen nieuwe samenstelling wordt de volgende competitie aangevangen.
Om voor promotie in aanmerking te komen moeten minimaal 3 zittingen worden gespeeld met de eigen partner.
In de A-lijn moet men minimaal 3 zittingen met de eigen partner hebben gespeeld om in aanmerking te kunnen komen voor het clubkampioenschap.
Met inachtneming van de vorige volzin promoveren de drie bovenste paren van een lijn.
De drie laagste paren van een lijn degraderen. Indien uitbreiding of inkrimping van een lijn gewenst is, kunnen meer dan drie paren promoveren of degraderen. Dit wordt voorafgaande aan de competitie meegedeeld. Het bestuur beslist in overleg met de competitieleider en technische commissie, of en hoe versterkte promotie en degradatie wordt toegepast.
Art.13 Deelname: Er moeten minstens acht paren aan een zitting van een lijn deelnemen. Wordt dit aantal niet bereikt, dan telt deze zitting niet mee.
Art.14 Spelen met een invaller: Aan een zitting moet door beide partners als paar worden deelgenomen of door een partner met een invaller. Deze invaller moet lid zijn van een erkende bridgebond.
Bij het spelen met een invaller maken we onderscheid tussen het spelen met een invaller die geen lid is van onze club en spelen met een invaller die wel lid is van onze club.
Samengestelde paren bestaande uit spelers uit dezelfde lijn. Het paar wordt ingedeeld in hun eigen lijn en beide originele paren krijgen de behaalde score.
Samengestelde paren bestaande uit spelers die competitie spelen in verschillende lijnen.
Samengestelde paren waarvan één speler niet is ingeschreven voor een competitie. De speler die niet ingeschreven is voor een competitie krijgt een lijnsterkte toegekend alsof hij wel in de competitie is ingeschreven. Indien de niet ingeschreven speler gaat spelen met iemand uit een lagere lijn, wordt dat paar ingedeeld volgens de regels zoals beschreven in art. 14 lid 2, anders speelt het paar in de lijn van de wel ingedeelde speler.
Art.15 Afmelden: De manier van afmelden is geregeld in het reglement afmelden. Dit reglement is te raadplegen op onze website.
Indien men zich niet tijdig heeft afgemeld wordt op het eind van de competitie de overeenkomstig artikel 8 berekende totaalstand met 5 verminderd.
Art. 16.A Afwezigheid: Indien beide leden van een paar afwezig zijn, wordt de score als volgt bepaald:
1e keer afwezigheid: De gemiddelde score in procenten van dit paar berekend over het verleden en de toekomst van de competitie.
2e keer afwezigheid: De gemiddelde score in procenten van dit paar berekend over het verleden en de toekomst van de competitie met een aftrek van 3, waarbij de maximale score 50% is.
3e keer afwezigheid: De gemiddelde score in procenten van dit paar berekend over het verleden en de toekomst van de competitie met een aftrek van 6, waarbij de maximale score 50% is.
4e keer afwezigheid: Degradatie.
5e keer afwezigheid: Degradatie.
Art. 16.B Afwezigheid: Degraderen door langdurige afwezigheid zal inhouden dat men als paar maar EEN keer degradeert. Men dient deze langdurige afwezigheid vooraf te melden bij de competitieleider.
Art.17 Districtswedstrijden: Wanneer een paar op clubavonden deelneemt aan districtswedstrijden vermindert het aantal zittingen, die meetellen in de uitslagberekening door dit aantal te verminderen met het aantal districtswedstrijden. Als vervangende score ontvangt men het gemiddelde van het aldus berekende aantal meetellende scores.
Als één van beide partners op de club speelt, dient hij voor het begin van de avond aan de competitieleider mee te delen of de zitting wel of niet meetelt voor de competitie.
Art.18 Traag spelen: Nadat de klok het signaal heeft laten horen dat de ronde nog 5 minuten duurt, mag er niet meer aan een nieuw spel worden begonnen. De spelers moeten het desbetreffende spel invoeren als niet gespeeld.
Art.19 Fouten bij het invoeren: Terstond na afloop van een zitting wordt zo mogelijk een voorlopige uitslag berekend en bekendgemaakt. De matchpunten, berekend volgens de spelregels voor wedstrijdbridge, worden omgerekend in percentages.
De scores worden uitgerekend met het NBB rekenprogramma. Het blijft echter wel mogelijk dat er aan de speeltafel fouten zijn gemaakt bij het invoeren. Protesten hiertegen kunnen tot 24 uur na het begin van de zitting worden kenbaar gemaakt bij het bestuur en/of competitieleider. Als voor het begin van de nieuwe zitting een schriftelijke verklaring wordt ingeleverd met de correcte in te voeren score, zal deze score alsnog worden veranderd. Deze verklaring moet ook bevatten de datum waarop het spel is gespeeld, de lijn, het spelnummer en de betrokken paarnummers met hun windrichting. Deze verklaring moet ondertekend zijn door (een vertegenwoordiger van) beide partijen.
De uitslag wordt definitief aan het begin van de eerstvolgende zitting van de competitie.
Art.20 Bezwaar maken: Tegen beslissingen van de arbiters of tegen het in de computer invoeren van de beslissingen van de arbiters kunnen de deelnemers, overeenkomstig artikel 79c van de spelregels van de NBB, binnen 24 uur na het begin van de zitting bezwaar maken bij de competitieleider van de betwiste zitting.
Deze geeft binnen een week zijn beslissing. Tegen deze beslissing kunnen de deelnemers die het bezwaar maakten binnen een week in beroep gaan bij het bestuur.
Het bestuur deelt binnen twee weken haar beslissing mede op de zitting.
Art. 21 Ieder verenigingsjaar kunnen een of meer butlercompetities gespeeld worden.
Art. 22 Butlerwedstrijden worden gespeeld volgens een door het bestuur vastgesteld schema. Het bestuur bepaalt het aantal zittingen per competitie en het aantal zittingen waarover de totaalstand berekend wordt. Indien men meer zittingen speelt tellen de beste, indien men minder zittingen speelt wordt men niet in de totaalstand opgenomen.
Art.23 Het resultaat van elke gespeelde wedstrijd wordt uitgerekend op dezelfde wijze als voor bondswedstrijden is voorgeschreven.
De totaalstand wordt vastgesteld door het aantal IMPs dat per meetellende wedstrijd is gewonnen of verloren op te tellen.
Art.24 Aan een wedstrijd moet door beide partners als paar worden deelgenomen of door een partner met een invaller. Deze invaller moet lid zijn van een erkende bridgebond. De behaalde score telt volledig mee voor de totaalstand.
Art.25 Wanneer een paar niet kan deelnemen aan een competitiewedstrijd, of indien één van beide spelers met een invaller speelt, dient men dit tijdig te melden bij de daarvoor aangewezen persoon. Indien men zich niet heeft gemeld wordt aan deze wedstrijd een strafscore van 20 IMP toegekend.
Art.26 Bij butlerwedstrijden zijn de artikelen 8,10,11,13,16,17,18,19 en 20 van dit reglement van toepassing.
Art.27 De twee bovenste paren van een lijn promoveren, voor het overige vindt indeling plaats naargelang het aantal deelnemende paren en hun speelsterkte.
Art.28 Ieder verenigingsjaar kunnen een of meer viertallencompetities gespeeld worden.
Art.29 De deelnemende viertallen moeten bij aanvang van de competitie opgegeven zijn bij de competitieleider. Indien een of meer spelers ontbreken voor een viertallenzitting zorgt het viertal zelf voor vervanging.
Art.30 Het resultaat van iedere gespeelde wedstrijd wordt uitgedrukt op dezelfde wijze als voor bondswedstrijden is voorgeschreven.
Art.31 De definitieve uitslag wordt bekend gemaakt aan het begin van de eerstvolgende clubavond.
Art.32 Bij viertallenwedstrijden zijn art. 8 tot en met 13, 17 en 19 van toepassing.
Art.33 Ieder verenigingsjaar dat loopt van de eerste t/m de laatste clubcompetitie verdienen de leden punten voor de Madeleintrofee.
Art.34 Punten kunnen worden verdiend met het bieden en maken van slem. Het bieden en maken van klein slem in een kleur levert 5 punten op. Het bieden en maken van klein slem in Sans Atout levert 7 punten op. Het bieden en maken van groot slem in een kleur levert 10 punten op. Het bieden en maken van groot slem in Sans Atout levert 12 punten op. De punten worden individueel bijgehouden.
Art.35 De behaalde punten die tijdens de eerste t/m de laatste competitie zijn behaald worden bij elkaar opgeteld. Degene met de meeste punten wint de Madeleintrofee.
Art.36 De Madeleintrofee wordt uitgereikt op de feestavond aan het eind van het verenigingsjaar of op de eerste competitieavond in het nieuwe seizoen.
Het is een wisseltrofee die een jaar behouden mag worden.
Na afloop van het verenigingsjaar wordt de trofee weer ingeleverd. Indien er meerdere personen gelijk geëindigd zijn op de eerste plaats, mag men de trofee een evenredig deel van het jaar in bezit hebben.
Art.37 Slempunten kunnen behaald worden in zittingen van de reguliere parencompetities.
Ze kunnen alleen behaald worden door leden van de Bridgeclub Hulst.
Art. 38 Aantal rondes per speelavond: Er worden 24 spellen gespeeld in 6 ronden tijdens de vrije speelavonden.
Art.39 In bijzondere gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur, na gepleegd overleg met de competitieleider en de technische commissie.
Art.40 Dit reglement wordt geacht te zijn ingegaan op 23 april 1972 en laatstelijk herzien op 15 oktober 2020
De volgende herziening is gepland in 2025.
Versie 15 oktober 2020.
Beste leden, De Hulsterse bridgeclubs organiseren ieder laatste vrijdag van de maand een leuke...
Tot 7 juli a.s. is er een maandagmiddag bridge in De Lieve van 13.30 tot 16.30 uur! Vooraf...